Tietoon investoiminen kohdentaa verorahat fiksummin

Lääkintälaitteiden huolto on lakisääteistä ja tarkkaa työtä, ja huoltotoiminnan tehokkuus heijastuu myös terveydenhoidon kustannuksiin. HUS otti BI-raportoinnin ja analytiikan lääkintälaitteiden huollon ja johtamisen tueksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on 24 kunnan muodostama kuntayhtymä. Suomen suurimman sairaanhoitopiirin sairaaloissa työskentelee noin 22 500 ammattilaista, ja HUSin lääkintälaitekanta käsittää noin 100 000 laitetta. Tätä laitekantaa huolletaan 15 eri pisteessä ympäri Uudenmaan.

Lääkintälaitteiden huolto on lakisääteistä ja tarkkaa työtä, jota on johdettava väsymättömällä silmällä. Potilasturvallisuudesta ei voi tinkiä. Vaikka rima on aina ollut korkealla, aikaisemmin raportit laitteiden huolloista päivittyivät kuukausittain tai viikoittain. Nyt kaikkien huoltopisteiden toteutumatilanne saadaan käyttöön päivittäin Soforin toteuttamalla MS SQL 2016 -tietokantaan perustuvalla ratkaisulla.

HUSin keskeinen lääkintälaitekannan huollon tehokkuutta peilaava mittari on läpimenoaika, ja juuri tähän reaaliaikaisen tiedon hyödyntäminen vaikuttaa. Kun huoltoihin liittyvä tieto on saman tien saatavilla, suurimpia työkuormia voidaan sulavammin tasoittaa ja purkaa.

Reaaliaikaisuus ei ole ainoa parannus. MS Power BI Pro -työkalulla tiedon hahmottaminen ja jakaminen käy merkittävästi helpommin. Aikaisemmin tietoa oli sinänsä saatavilla runsaasti, mutta sen esittämismuoto rajasi potentiaalisesta käyttäjäkunnasta valtaosan pois.

Nyt lääkintälaitteiden huoltojen läpimenoaikoja, kustannuksia tai tietoa varaosatilauksista esitetään visualisoidussa, helppotajuisessa muodossa. Se tarkoittaa, että massiivisiin datamääriin perustuvaa tietoa voidaan vähällä vaivalla jakaa eri portaisiin ja erilaisiin käyttötarkoituksiin – johtoportaasta työpistetasolle.

HUS on lean-periaatteiden mukaan johdettu organisaatio. Päätökset perustuvat täsmälliseen ja mitattuun tietoon. Eräässä mielessä analytiikan ja BI-raportoinnin käyttöönotto merkitsee lean-johtamisen potentiaalin lunastamista.

Tiedon työkaluihin investoiminen on ollut viisas veto siksikin, että tehokkaammin toimiva huolto-organisaatio säästää työaikaa, karsii päällekkäisiä toimintoja ja tätä kautta auttaa käyttämään veronmaksajien rahoja fiksummin.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

 

 

Mari Alho | Twitter: @marikalho

Mari Alho kehittää ja tukee kumppaneita, jotta kumppanit menestyisivät mahdollisimman hyvin tarjotessaan asiakkaille Microsoft -teknologialla toteutettuja palveluita. Mari on pilviaktivisti ja hän on unelmaduunissa innovoidessaan yhdessä kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa uudenlaisia tapoja tehdä asioita.

Osallistu keskusteluun

0 kommenttia

Your email address will not be published. Required fields are marked *