Dålig koll på kunderna vanlig utmaning för konsultföretag inom bygg

Dålig koll på kunderna vanlig utmaning för konsultföretag inom bygg

Allt fler mindre och medelstora konsultföretag kämpar för att hinna med kundbearbetning, försäljning och utveckling av verksamheten.

I en undersökning från Sverige Bygger svarar nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade företagen att nykundsbearbetning är en av företagets allra största utmaningar. I samma undersökning hamnar utveckling av befintliga kundrelationer som god tvåa. Många företag har också dålig koll på vilka av deras kunder som är mest lönsamma, och vilka som kräver mest utan att generera motsvarande intäkter. Ofta tar också administrationen onödigt mycket resurser, där medarbetare lägger tid på uppgifter som med fördel skulle kunna automatiseras.

Ett annat problemområde är ineffektivt utnyttjande av företagets resurser. Det kan röra sig om konsulter eller säljare som konkurrerar med varandra där de borde samarbeta, eller erfarenheter från tidigare projekt som går förlorade för att det inte finns någon kunskap om hur de ska tas tillvara.

Det här är problem som måste tas på allvar. Digitaliseringen håller på att förändra allt fler branscher i grunden. Att vara flexibel och kunna ta snabba beslut med korrekt informationsunderlag kan vara helt avgörande för hur verksamheten klarar sig i framtiden och för företagets överlevnad.

Här kan moderna it-verktyg vara till enorm nytta för företaget. Ett kompetent sälj- och affärssystem kan identifiera de lönsamma kunderna och ge många insikter om vilka kundrelationer som är viktigast för företagets framtid. Moderna verktyg kan frigöra tid och resurser samt ge företaget nya möjligheter att bli mer kundcentrerat, samtidigt som effektiviteten ökar.

Att det ofta också resulterar i att man skapar en bättre arbetsmiljö får ses som en extra bonus.

Whitepaper: Bättre lönsamhet och tillväxt med koll på kunderna och affärenLadda ner vårt whitepaper Bättre lönsamhet och tillväxt med koll på kunderna och affären och läs om hur vanliga utmaningar som exempelvis att identifiera lönsamma kunder och förutse kundens behov kan lösas med modern teknik.

Delta i konversationen!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *