Axelerate bygger Internet of Things i global skala

Axelerate bygger Internet of Thing i global skala

Vad har grävmaskiner, gruvtruckar och hissar gemensamt? De kan alla kopplas upp med hjälp av företaget Axelerates IoT-plattform som med smart övervakning hjälper företag att spara pengar, tid och minska sin miljöpåverkan.

IoT, Internet of Things, är en teknik som många kanske förknippas med uppkopplade kylskåp och fjärrstyrda lampor. Men inom industrin innebär IoT verklig kundnytta. Genom att exempelvis logga position och bränsleförbrukning på en grävmaskin kan företag snabbt effektivisera användningen och spara tid och pengar, samtidigt som de minskar sin miljöpåverkan.

Företaget Axelerate grundades för tre år sedan, men personerna bakom har jobbat med telematik och IoT-lösningar i 15 år.

– 2014 ändrade vi vårt sätt att leverera IoT. Istället för kundspecifika lösningar startade vi Axelerate och levererar IoT-plattformen som tjänst, säger Mats Axelsson som är CEO på Axelerate, och fortsätter:
– Vi började med fordonsbranschen och olika typer av industrier, men nu har vi utökat till fler branscher som exempelvis gruvdrift och sjukvård.

Hjälper företag att dra nytta av digitaliseringen och bli lönsamma med hjälp av IoT

Axelerate har tre huvudsakliga ben: för det första hjälper de företagen med den digitala transformationen och förklarar hur de kan bli mer lönsamma när deras produkter kopplas upp med hjälp av IoT. Den andra delen är att de levererar en IoT-plattform som tjänst, byggd med hjälp av Microsoft Azure.

– I Azure har vi våra webbservrar, databaser och meddelandeköer. Ovanpå det har vi lagt vår affärslogik och vårt NOC, Network Operation Center. Det håller koll på alla tjänster och hur de fungerar för våra kunder. Sammantaget blir det här en IoT-plattform som vi paketerar för respektive bransch och säljer som tjänst, säger Mats Axelsson.

Den tredje delen är business optimization där de hjälper kunderna att bli mer lönsamma när lösningen väl är på plats. Axelerate tillverkar ingen egen hårdvara, utan samarbetar istället med olika IoT-företag beroende på bransch.

– När vi får en ny kund någonstans i världen offererar vi både tjänst och datatrafik baserad på företagets behov, och sedan skickar vi specifikationen till företaget som levererar smarta enheter. Simkorten sitter i enheterna från början så slutkunden behöver inte tänka på det. Det är något som skiljer oss från konkurrenter i IoT-branschen; vi har extremt kort startsträcka, säger Mats Axelsson.

– Tidigare har en kund som varit i behov av att koppla upp en produkt, exempelvis en lastbil, gått till en traditionell konsultfirma och bett dem göra en IoT-plattform för hundratusentals och kanske uppåt en miljon kronor, fortsätter han. Vi har byggt ett ekosystem så att våra kunder kan koppla upp sin verksamhet utan startkostnader. Inom två månader har de börjat tjäna pengar på lösningen. Vår vanligaste leveranstid är mellan 3-8 veckor.

Mats Axelsson beskriver nyttan av IoT med ett verkligt exempel:

– Vi jobbar med aktörer inom hissbranschen som har hårdvara för hissar. De kopplar upp sig till vår plattform i Azure och skickar data om hur hissen mår, hur ofta den används och så vidare. Med den datan kan vi planera underhåll på hissen så att serviceföretaget bara servar hissar som behöver service och på så sätt kan serva fler hissar med en mindre serviceorganisation.

Axelerate gick tidigt med i Microsoft program för nystartade företag – BizSpark. För Axelerate innebar programmet att de snabbare kunde konsolidera sina tidigare IoT-lösningar till en enda tjänst. Flera av de applikationer de behöver finns redan i Azure, vilket gör att de inte behöver lägga tid på att utveckla dem själva. BizSpark har även inneburit att de snabbare kan lansera sina tjänster globalt.

– 2016 installerade vi hela vår plattform på fyra datacenter, två i Europa, en i USA och en i Latinamerika. Det är största fördelen med BizSpark; att du snabbt kommer igång med plattformen och kan skapa kundvärde, säger Mats Axelsson.

– Vi fick frågan om varför vi valde Azure framför Amazon, Google eller någon annan liknande tjänst, fortsätter han. Svaret är att Azure har en sömlös process från kundkrav till leverans av kundnytta, med allt från utvecklarverktyg och kravverktyg till test och deploy i en och samma miljö.

Axelerate använder följande Azure-tekniker via BizSpark:

 

Om Microsoft BizSpark
Microsoft arbetar med startups i alla storlekar och former. För nystartade bolag som utvecklar programvara eller appar erbjuder Microsoft programmet BizSpark, där bolaget under ett år får tillgång till alla Microsofts utvecklarlicenser och testmjukvara, till exempel Azure, Windows, Visual Studio, Office och SQL Server. Dessutom ingår en fast summa Azure-krediter varje månad som företaget kan utnyttja till produktion och support i plattformen. På detta sätt sparar företaget pengar och kan ägna sig åt sin nystartade verksamhet utan att behöva oroa sig för dessa kostnader.

Men BizSpark innebär även att medlemmarna får tillgång till 100-tals utbildningar och en möjlighet att få tillgång till Microsofts lokala experter som kan hjälpa till med teknikfrågor och bli en framtida partner att accelerera företaget tillsammans med.

Läs mer om BizSpark och om hur ditt företag kan delta i programmet på https://bizspark.microsoft.com/
Frågor? Kontakta oss på bizsparksverige@microsoft.com.

Följ gärna Microsoft Developer Sverige på Twitter och Facebook

Delta i konversationen!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *