Så förutser Mindconnect trafiken med maskininlärning

Så förutser Mindconnect trafiken med maskininlärning

En av de stora fördelarna med Microsofts BizSpark-program är att nystartade företag kan expandera och dra nytta av avancerad teknik utan att behöva investera i en stor serverpark. För Mindconnect med verksamhet över hela världen har det varit ovärderligt.

Genom att använda maskininlärning och befintlig data från vår allt mer uppkopplade värld kan företaget Mindconnect förutse trafikflöden och hur restider genom en stad förändras under dagen. Med deras tjänst CityFlow sparar de både tid och pengar åt kunderna inom transportbranschen.

– Vi samlar in data från uppkopplade telefoner, navigatorer och fordon och utifrån det räknar vi ut trafikbilden och förutser hur den kommer att förändra sig. Våra användare bidrar också med positionsdata genom vår tjänst, säger Jonas Bohman som är CEO på Mindconnect.

Enkelt för nya företag att snabbt starta upp och utöka

De startade bolaget 2011 och är idag sju personer på kontoret i Stockholm, men deras teknik används över hela världen. Mindconnect fick tidigt upp ögonen för Microsofts program BizSpark för nystartade bolag. Genom programmet är det enkelt för ett litet företag som Mindconnect att snabbt starta upp tjänsten i en ny stad.

– En fördel med BizSpark är att det inte kostar oss någonting extra att starta i nya städer. Om man hostar egen hårdvara måste man planera och göra en stor investering innan du kan expandera. Med Microsoft Azure finns servrarna redan där och vi betalar bara för det vi använder. Man är ju inte så kapitalstark i början så därför har det varit ett koncept som funkat bra för oss, säger Jonas Bohman.

Mindconnect har idag en kombination av egen och molnbaserad hosting, dels på grund av tidigare investeringar och dels eftersom de ser fördelar med egen hosting när verksamheten växer.

– Det sparar oss tid att inte administrera servrar, men vi kommer nog att landa i en hybridlösning med egen hosting i kombination med Azure. De maskiner vi kör är ändå så dyra att det lönar sig att hosta själv när man kommer upp i väldigt stora volymer. Men då måste du ha lång framförhållning för att kunna planera och införskaffa maskiner, säger Jonas Bohman och fortsätter:

– Vi har hostat våra egna servrar från början. Med BizSpark har vi lyft över hälften av våra resurser till Azure, vilket gör att vi kan skala vårt system snabbare. En av fördelarna är att man kan använda de färdiga tjänsterna i Azure och hoppa rakt in i problematiken istället, säger han.

Enkelt för nya företag att prova och utforska ny teknik

BizSpark-programmet är inte bara servrar och datakraft i molnet. Det ger även en möjlighet att utforska de olika applikationspaketen som finns i Microsofts portfölj.

– Genom BizSpark kan vi testa Office 365 och kommer igång med avancerade verktyg utan att det kostar extra. Det gör att man har chans att jobba in sig i verktygen, något som kan vara svårt annars när man är i uppstartsskedet och tänker mycket på kostnader, säger Jonas Bohman.

Nästa steg för Mindconnect är en tjänst för att hjälpa organisatörer av olika typer av stadsevent att planera för trafik, avspärrningar och andra saker kring evenemanget.

– Eventico är ett managementverktyg för sportevenemang som använder vissa delar av CityFlow, säger Jonas Bohman. Det hjälper organisatörerna av exempelvis marathon, cykellopp och liknande med organisationen kring evenemanget. Vi håller just nu på att rulla ut Eventico i Australien och Europa.

Mindconnect använder Office 365, Microsoft Project och följande Azure-tekniker via BizSpark:

Om Microsoft BizSpark
Microsoft arbetar med startups i alla storlekar och former. För nystartade bolag som utvecklar programvara eller appar erbjuder Microsoft programmet BizSpark, där bolaget under ett år får tillgång till alla Microsofts utvecklarlicenser och testmjukvara, till exempel Microsoft Azure, Windows 10, Visual Studio, Office 365 och SQL Server. Dessutom ingår en fast summa Azure-krediter varje månad som företaget kan utnyttja till produktion och support i plattformen. På detta sätt sparar företaget pengar och kan ägna sig åt sin nystartade verksamhet utan att behöva oroa sig för dessa kostnader.

Men BizSpark innebär även att medlemmarna får tillgång till 100-tals utbildningar och en möjlighet att få tillgång till Microsofts lokala experter som kan hjälpa till med teknikfrågor och bli en framtida partner att accelerera företaget tillsammans med.

Läs mer om BizSpark och om hur ditt företag kan delta i programmet på https://bizspark.microsoft.com/
Frågor? Kontakta oss på bizsparksverige@microsoft.com.

Följ gärna Microsoft Developer Sverige på Twitter och Facebook

Delta i konversationen!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *