Nestidy utvecklar framtidens mäklartjänster i Azure

Nestidy utvecklar framtidens mäklartjänster i Azure

Digitaliseringen revolutionerar bransch efter bransch, men i mäklarbranschen finns det fortfarande mycket att göra. Med nytt tänk och smart teknik sätter Nestidy den nya generationens bostadssäljare i förarsätet.

Nestidy föddes ur en fråga: varför utnyttjar inte de traditionella mäklarbolagen de tekniska möjligheter som finns för att maximera försäljningen? Två år senare har en ny typ av digital plattform för att sälja bostäder vuxit fram.

– På Nestidy kan säljaren skräddarsy sin försäljning genom att välja mäklare, fotograf, hemstylist och utforma marknadsföringskampanjen. Vi vill att kunden ska lägga pengar på rätt saker. Mäklararvodet hos oss är till exempel 30-50 procent lägre än hos traditionella mäklare. Det gör att man kan lägga mer pengar på exempelvis styling eller annonsering i sociala medier, säger Markus Koskinen som är medgrundare och CTO på Nestidy, och fortsätter:

– Trenden som vi har observerat är att människor, framförallt den yngre generationen, är vana vid att själva ta kontrollen och inte bara luta sig tillbaka och hoppas på det bästa. De förväntar sig också transparens i processen och att allt är digitalt och sker direkt, säger han.

Riktad annonsering i sociala medier ger fler kvalificerade besökare

Analys av besökarnas data och marknadsföring av säljarens bostad är något som Nestidy jobbar extra hårt med.

– Vi finns förstås på Hemnet, men vi ser inte tidningar som lika viktiga längre, utan har helt gått över till sociala medier. Genom att rikta annonseringen till rätt målgrupp för rätt bostad får vi fler kvalificerade besökare, säger Markus Koskinen.

Nestidy gick tidigt med i Microsofts teknikprogram BizSpark för nystartade bolag. Medlemsskapet ger Nestidy tillgång till Microsofts Azure-plattform och bolaget får tillgång till mängder av kraftfulla molnbaserade tjänster utan att behöva oroa sig för skenande kostnader.

– Azure är själva kärnan i allt vi gör, säger Markus Koskinen. Vår utvecklingsprocess och all infrastruktur är baserad på Azure. Det är en enorm möjliggörare för oss. Vi ser även att vi får en ökad trovärdighet mot partners och investerare i och med BizSpark-medlemskapet.

Siktet inställt på mer maskininlärning och AI

Nestidy är ett datadrivet bolag som genom att samla in och bearbeta data från säljare, köpare, besökare och andra relevanta källor hela tiden jobbar på att förbättra erbjudandet till sina kunder.

– Vi tittar just nu på maskininlärning, specifikt Azure Cortana Intelligence Suite, säger Markus Koskinen. Om vi kan estimera hur olika marknadsföringsåtgärder påverkar slutpriset är det intressant för våra kunder. Redan idag får våra besökare på sajten områdesstatistik i realtid. De kan också få en statistisk värdeindikation specifikt för sin egen bostad när de skapar konto på sajten. Vi vill utöka den datan för att ge kunderna bättre beslutsunderlag. En traditionell mäklare kommer alltid säga att det är bäst att sälja just nu. Men vår data kanske visar att ett bättre läge väntar runt hörnet. Just det datadrivna tänket är något som ännu är i sin linda i den här branschen.

Nästa steg för Nestidy är att utöka verksamheten till att innefatta fler boendeformer än bostadsrätter. Expansion till fler delar av Sverige och världen finns också i planeringen.

– Det vi har minst av är tid och pengar. Med Azure kan vi experimentera på ett kostnadseffektivt sätt, samtidigt som core-funktionaliteten sköter sig själv. Jag ser verkligen fram emot nästa steg i produktutvecklingen där vi kan bygga vidare på tjänsten och ta större kliv mot maskininlärning och AI, säger Markus Koskinen.

Nestidy använder följande Azure-tekniker:

Om Microsoft BizSpark
Microsoft arbetar med startups i alla storlekar och former. För nystartade bolag som utvecklar programvara eller appar erbjuder Microsoft programmet BizSpark, där bolaget under ett år får tillgång till alla Microsofts utvecklarlicenser och testmjukvara, till exempel Microsoft Azure, Windows 10, Visual Studio, Office 365 och SQL Server. Dessutom ingår en fast summa Azure-krediter varje månad som företaget kan utnyttja till produktion och support i plattformen. På detta sätt sparar företaget pengar och kan ägna sig åt sin nystartade verksamhet utan att behöva oroa sig för dessa kostnader.

Men BizSpark innebär även att medlemmarna får tillgång till 100-tals utbildningar och en möjlighet att få tillgång till Microsofts lokala experter som kan hjälpa till med teknikfrågor och bli en framtida partner att accelerera företaget tillsammans med.

Läs mer om BizSpark och om hur ditt företag kan delta i programmet på https://bizspark.microsoft.com/
Frågor? Kontakta oss på bizsparksverige@microsoft.com.

Följ gärna Microsoft Developer Sverige på Twitter och Facebook

Delta i konversationen!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *