Detail Merchandising håller koll på produktdata i 42 länder med Azure

Detail Merchandising håller koll på produktdata i 42 länder med Azure

Online-handeln växer exponentiellt och konkurrensen om kunderna är knivskarp. Med datakraft från Azure ger Detail Merchandising företagen stenkoll på sina försäljningskanaler.

Idag shoppar vi på nätet från världens alla hörn, och dagens företag har i allt större utsträckning världen som potentiell målgrupp. Det gör att det blir allt svårare för internationella företag att få överblick över alla de webbutiker där deras produkter marknadsförs och säljs. Informationen om exempelvis antalet HDMI-portar på en tv måste vara korrekt i alla länder tillverkaren är verksam, och på många olika språk. Det här är särskilt viktigt inte minst då många av de kunder som handlar i fysiska butiker är influerade av information de har läst på nätet.

– Om konsumenten upplever att vad den hör från butikssäljaren inte stämmer med vad den läst på nätet så blir det oftas inget köp. Därför är det viktigt för varumärket att få en överensstämmelse mellan vad säljarna säger i butik om din produkt och vad konsumenten ser online. Det säger Joakim Gavelin som är en av grundarna av företaget Detail Merchandising. Han har 20 års erfarenhet av den här typen av produktkontroll i fysiska butiker.

1,2 miljoner datapunkter i veckan, på fyra olika språk

En av Detail Merchandisings första kunder var elektronikföretaget LG i Norden. De ville att bolaget skulle läsa av 1,2 miljoner datapunkter i veckan, på fyra olika språk.

– Ingen människa skulle klara det manuellt, så vi började titta på hur man skulle kunna lösa det IT-tekniskt, säger Joakim Gavelin.

Resultatet blev Detail; en tjänst som automatiskt läser av produktinformationen på webbsidor och stämmer av den mot en databas.

– Vi tittar på vilka bilder som ska finnas, vilken text som visas, hur produktinformationen ser ut och letar avvikelser. Det går att göra manuellt om man ska göra det i ett land och på fem webbsidor, men många företag betraktar sin webbhandel som gränslös. Det blir snabbt en stor fråga för många varumärken, säger Joakim Gavelin.

Med en verksamhet som är både internationell och dataintensiv passar Detail Merchandising perfekt in i Microsofts teknikprogram BizSpark som vänder sig mot nystartade företag. Den största fördelen med programmet är att få tillgång till all kompetens tycker Joakim Gavelin:

– Det är ju så enormt många produkter som ingår i Microsofts molnportfölj, så istället för att försöka gräva fram de vi kan tänkas behöva berättar vi vilka flaskhalsar vi har och får rekommendationer utifrån det. Med BizSpark kan våra utvecklare dessutom få ett oberoende bollplank av expertkompetens som de kan fråga när de kört fast.

En fördel att kunna optimera resurser efter hand

En annan fördel är att företaget inte behöver tänka på att optimera resurserna innan de tar emot en större kund, utan kan göra det under arbetets gång.

– Nu kan vi satsa mer i början och ta in mer data än vi behöver. Det gör att vi kan ta oss an större kunder än vi hade vågat innan, säger Joakim Gavelin.

Detail Merchandising har som ambition att använda ännu fler delar av molntjänsterna i Microsoft Azure framöver.

– Det finns massor att utveckla, säger Joakim Gavelin. Vi vill se hur vi kan använda maskininlärning för att bli ännu mer automatiserade i vår hantering. Det är fortfarande mycket manuell hantering när vi ska rulla ut på en ny marknad, säger han och fortsätter:

– Nu är vi på gång i 42 länder, och i år ska vi finnas i hela världen och bevaka webbsidor överallt. Det ska inte spela någon roll om det är arabiska, kinesiska, svenska eller franska på skärmen. De internationella varumärkena kan med Detail få en global överblick över hur deras produkter presenteras och säljs över hela världen.

Detail Merchandising använder följande Microsoft Azure-tekniker:

 

Om Microsoft BizSpark
Microsoft arbetar med startups i alla storlekar och former. För nystartade bolag som utvecklar programvara eller appar erbjuder Microsoft programmet BizSpark, där bolaget under ett år får tillgång till alla Microsofts utvecklarlicenser och testmjukvara, till exempel Microsoft Azure, Windows 10, Visual Studio, Office 365 och SQL Server. Dessutom ingår en fast summa Azure-krediter varje månad som företaget kan utnyttja till produktion och support i plattformen. På detta sätt sparar företaget pengar och kan ägna sig åt sin nystartade verksamhet utan att behöva oroa sig för dessa kostnader.

Men BizSpark innebär även att medlemmarna får tillgång till 100-tals utbildningar och en möjlighet att få tillgång till Microsofts lokala experter som kan hjälpa till med teknikfrågor och bli en framtida partner att accelerera företaget tillsammans med.

Läs mer om BizSpark och om hur ditt företag kan delta i programmet på https://bizspark.microsoft.com/
Frågor? Kontakta oss på bizsparksverige@microsoft.com.

Följ gärna Microsoft Developer Sverige på Twitter och Facebook

Delta i konversationen!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *