Svenska Funrocks mobilspel erövrar Mellanöstern med Azure

Svenska Funrocks mobilspel erövrar Mellanöstern med Azure

Med Microsoft Azure kan spelföretaget Funrock från Stockholm tänka på speldesign istället för lastbalansering och serverutrymme. Dessutom får de en mängd extra funktionalitet på köpet.

När ett mobilspel blir framgångsrikt kan det gå fort. Över en natt kan antalet spelare öka med flera hundra procent och då gäller det att infrastrukturen bakom spelet klarar trycket. Att vara förberedd på det och försöka dimensionera serverhårdvaran efter förväntade framgångar är både svårt och kostsamt.

– Det funkar i liten skala, men om det går som man hoppas och man får superhit kommer det fort att komma många spelare och då kanske man inte redo för det helt enkelt. Det är tillräckligt mycket jobb med game design, grafik och att göra ett roligt spel, det skulle vara väldigt trist om det ska fallera på tekniken, säger Adam Tibbing. Han är medgrundare och CTO på det Stockholmsbaserade spelföretaget Funrock. Det grundades 2014, men Adam Tibbing och medgrundaren David Wallinder har en lång historia av spelutveckling bakom sig.

Service Fabric i molnet för att slippa underhålla en egen serverpark

Ganska snart efter starten av Funrock fick de kontakt med Microsoft genom programmet BizSpark som vänder sig mot nystartade företag. De blev då rekommenderade att använda Azure-tekniken Service Fabric.

– Vi hade enAdam Tibbing, CTO på spelföretaget Funrock mer traditionell back-end på den tiden. Men vi visste att vi skulle behöva skala upp ganska mycket så vi letade alternativa lösningar. Vi valde då att köra Service Fabric som lösning för vår back-end, säger Adam Tibbing.

Service Fabric kan köras på lokala servrar, men Funrock har valt en molnlösning för att slippa underhålla en egen serverpark.

– Service Fabric är kluster av virtuella maskiner som kommunicerar med varandra. Styrkan i Service Fabric är att du inte behöver tänka på lastbalansering, det sköter infrastrukturen själv. Vi kan fokusera på att utveckla spel istället, säger Adam Tibbing.

En annan fördel är att det blir lättare att anpassa beräkningskraften efter behovet när allt är i molnet.

– Tittar man på våra konkurrenter så kan de ha 10 000-tals spelare inloggade samtidigt. Att själv bygga infrastrukturen som krävs för det skulle kräva mycket tid och pengar. Sen är det också väldigt spännand att Service Fabric är en helt ny teknik som är kul att lära sig, säger Adam Tibbing.

Funrocks största produkt är ett strategispel som på arabiska heter ”Etihad Al Abtal”, ungefär ”Förenade hjältar” på svenska. Det riktar sig till MENA-marknaden, alltså Mellanöstern och Nordafrika.

– Det är än så länge en ganska ung marknad utan så mycket konkurrens, men det finns många duktiga strategispelare i den regionen, säger Adam Tibbing.

Världen i spelet är uppdelad i logiska areor och varje area har ett antal spelare knutna till sig. Här utnyttjar Funrock en annan stor fördel i Service Fabric:

– I en traditionell lösning finns det alltid en central databas någonstans där all information om spelarna lagras. Har du tillräckligt många samtidiga användare som ska läsa och skriva till databasen blir det förr eller senare en flaskhals. I vår lösning lagras datan istället direkt på användaren så när datan ändras behöver man inte gå till databasen utan bara till den användaren, säger Adam Tibbing.

Att slippa tänka på kostnader ger fullt fokus på utveckling

Genom Microsofts BizSpark-program slipper Funrock tänka på kostnaderna för att använda tjänsterna och kan fokusera på utvecklingen, något som kan vara avgörande i ett tidigt skede när varje krona räknas. Men det är inte den största fördelen med programmet tycker Adam Tibbing:

– Eftersom Service Fabric är så nytt är det svårt att hitta kompetens och dokumentation, säger han. Där har Microsoft hjälpt oss att hitta konsulter och vi har även haft direktkontakt med flera av utvecklarna på Service Fabric.

Målet för Funrock just nu är att släppa Etihad Al Abtal till flera MENA-länder, och så småningom inta en ledande position i regionen. För det krävs mer kunskap om spelarna.

– Nu vill vi bygga upp bra data och tweaka spelet tills vi ser att vi har bra siffror och bra retention (att spelarna kommer tillbaka och inte bara testar spelet och sen tar bort det, reds. anm.). Först då kan lägga på fler länder, med slutmål att kunna lansera i hela världen, säger Adam Tibbing.

Funrock använder följande Azure-tekniker:

 

Om Microsoft BizSpark
Microsoft arbetar med startups i alla storlekar och former. För nystartade bolag som utvecklar programvara eller appar erbjuder Microsoft programmet BizSpark, där bolaget under ett år får tillgång till alla Microsofts utvecklarlicenser och testmjukvara, till exempel Microsoft Azure, Windows 10, Visual Studio, Office 365 och SQL Server. Dessutom ingår en fast summa Azure-krediter varje månad som företaget kan utnyttja till produktion och support i plattformen. På detta sätt sparar företaget pengar och kan ägna sig åt sin nystartade verksamhet utan att behöva oroa sig för dessa kostnader.

Men BizSpark innebär även att medlemmarna får tillgång till 100-tals utbildningar och en möjlighet att få tillgång till Microsofts lokala experter som kan hjälpa till med teknikfrågor och bli en framtida partner att accelerera företaget tillsammans med.

Läs mer om BizSpark och om hur ditt företag kan delta i programmet på https://bizspark.microsoft.com/
Frågor? Kontakta oss på bizsparksverige@microsoft.com.

Följ gärna Microsoft Developer Sverige på Twitter och Facebook

Delta i konversationen!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *